HUSET VED HAVET arbejder ud af Zimbabwe for at kunne designe og producere nye produkter til det skandinaviske marked. Vi har handlet i ti år med interiør, møbler, kunst og kunsthåndværk fra det sydlige Afrika, så det foreståeligt at der er begyndt at være langt imellem nyhederne i varesortimentet – vel og mærke varer som kunne passe ind i Skandinavisk stil og smag. Efter langs overvejelse, bestemte vi os for at fokusere på at finde nye samarbejdspartnere i produktionen og udvikle nye produkter til fremtidigt salg i Afrika.
HUSET VED HAVET er etableret i hovedstaden Harare, en storby på størrelse med København – et sted som engang summede liv, business og industri, men som siden 2004-5 har forretningsaktiviteterne været små, og landet slides af interne politiske tovtrækkerier og forsømmelse. De gode kunsthåndværkere, kunstnere og de fantastiske materialer er her endnu, og der er stor interesse for at komme ud af den isolation som har ramt landet pga. af de politiske kriser, og folk er interesserede i at samarbejde med udlandet.
Fra Harare kører vi ud til producenterne i landdistrikterne, og som de fleste steder i verden er der utrolig meget stor forskel fra land til by. Vi forsøger med vores produktion – at sprede os ud fra hovedstaden, selvom det er meget mere besværligt, transportmæssigt og handelssmæssigt, men det har altid været en del af vores forretningsgrundlag, at vi skal ud til de små producenter og kvindegrupperne ude på landet også.
”Det sydlige Afrika er et super spændende og udfordrende sted at arbejde,” siger Alice Jul, daglig leder og indehaver af HUSET VED HAVET. Vi arbejder tæt, næsten dagligt sammen med producenterne og får etableret er samarbejde som bygger på forståelse for hinandens udfordringer, marked, skoling og forventninger – det kunne vi ikke have fået med de årlige handelsbesøg og workshops.”Og hun fortsætter: ” Resultaterne udebliver ikke, vi får afprøvet og produceret nye varer og i 2015 fik vi så småt hul på det afrikanske regionale marked, som er rig på muligheder for vores danske design, i afrikanske materialer – og det vil vi gerne meget mere af.”